Naturalna fermentacja
Naszym kolejnym naturalnie sfermentowanym napojem jest kwas imbirowo-kurkumowo-cynamonowy. Kiedyś przeczesywałem internet w znalezieniu napojów fermentowanych, które poprawiły by nam środowisko bakterii w jelitach. Jak wiadomo jelita to nasz drugi mózg. Bez prawidłowej flory bakteryjnej nasz układ nie działa tak jak potrzeba. Natknąłem się na fermentację imbiru. Oczywiście intuicyjnie zmodyfikowałem przepis i dodałem kurkumę oraz cynamon. Czynnikiem powodującym fermentację jest cukier trzcinowy oczywiście ekologiczny, jak i również wszystkie składniki.
Zgodnie z rytmem księżyca
Jak widać na zdjęciu wszystkie przetwory czy prace w polu staram się przeprowadzać w zgodzie z naturą wykorzystując poradnik księżycowy. Są dni w które, lepiej nic nie robić i te w których najkorzystniej jest wykonywać nasze soki czy inne prace. Dzięki temu proces fermentacji przebiega spokojnie i bezpiecznie bez zbędnych komplikacji. Dodając cukier, pamiętajmy że nie jest dla nas, cukier jest dla bakterii, które się nim żywią i dzięki temu może zajść proces fermentacji.
Dlaczego imbir, kurkuma i cynamon?
Imbir – posiada silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciw pasożytnicze. Główny składnik gingerol silnie neutralizuje wolne rodniki i pomaga w likwidowaniu stanów zapalnych. Zawiera witaminę C, magnez, potas miedź oraz mangan. Pomaga w utrzymaniu wysokiej odporności organizmu. Kurkuma – wykazuje silne działanie żółciopędne i żółciotwórcze, rozkurczowe i przeciwzapalne. Przywraca prawidłową kurczliwość pęcherzyka żółciowego, pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego, jelitowego i trzustkowego. Poprawia proces trawienia i wchłaniania składników pokarmowych. Ułatwia rozpuszczenie i usunięcie złogów żółciowych z układu żółciowego. Jest przeciwbakteryjna, przeciwmiażdżycowa, antywirusowa i antynowotworowa. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka skóry i jelit. Powstrzymuje wiele patogennych mikroorganizmów (bakterii i grzybów). Stosowana w leczeniu niewydolności wątroby, kamicy żółciowej, wirusowego zapalenia wątroby, stanów zapalnych i zatruć wątroby, żółtaczki i zaburzeń wydzielania soków trawiennych. No cóż kurkuma daje radę! Cynamon cejloński (nie mylić ze zwykłym cynamonem) – przyspiesza proces spalania się tkanki tłuszczowej. Redukuje poziom cukru we krwi, zmniejsza odkładanie się zbędnych tłuszczów w organizmie. Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, co przekłada się na mniejsze ryzyko zachorowania na miażdżycę. Wspomaga organizm podczas przeziębienia lub grypy. Oczyszcza układ oddechowy i zwiększa odporność. Sprawdzi się również w przypadku zaburzeń pracy jelit. Wspiera pracę przewodu pokarmowego, dlatego warto się w niego zaopatrzyć w przypadku biegunki czy zatrucia pokarmowego. Dzięki cynamonowi wydzielane zostają soki żołądkowe, które wspierają pracę jelit. Przyprawa zapobiega także owrzodzeniu żołądka.
Jak widać składniki to prawdziwi rycerze naszego organizmu i warto je mieć w swojej kuchni. W miarę możliwości starajmy się wybierać składniki pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych. Tylko tak mamy pewność, że w produkcji nie zostały użyte chemiczne związki, które po prostu niszczą nas organizm. Czemu są one dopuszczone do stosowania to temat na osobny wpis.
Naturalny probiotyk, czyli co?
Lemoniada, bo taki ma smak jest probiotykiem, czyli posiada w swoim składzie między innymi bakterie kwasu mlekowego, które wpływają na poprawę flory bakteryjnej w jelitach. Dzięki temu wpływa ona na lepsze trawienie, obniżenie poziomu „złego” cholesterolu we krwi oraz wspomaga układ immunologiczny czyli odpornościowy. Nasze produkty wzbogacamy efektywnymi mikroorganizmami. Czym one są? Emy to mieszanka złożona z 81 różnych rodzajów mikroorganizmów, m.in. bakterii mlekowych (Lactobacillus casei, Streptococcus lactis), drożdży (Saccharomyces, Candida utilis), bakterii fotosyntetyzujących (Rhodopseudomonas palustrus, Rhodobacter spae), pleśni (Aspergillus oryzae, Mucom hiemalis) czy promieniowców (Streptomyces, Streptomyces griseus). Prawidłowo i systematycznie wprowadzane do środowiska nadają mu potencjał biodynamicznej samoodnowy i regeneracji. Pełnią funkcję korektora procesów zachodzących w różnych ogniwach łańcucha pokarmowego, przez co wspierając bioróżnorodność życia roślinnego, zwierzęcego oraz ludzi, stymulując naprawę i regenerację wszelkiego rodzaju ekosystemów. O emach też powstanie osobny wpis albo szereg wpisów ponieważ zastosowań mają bardzo dużo.
Smaczny i pożyteczny dla dzieci
Podsumowując, ja zakochałem się w tym napoju tak jak i cała moja rodzina. Jego lemoniadowy charakter świetnie gasi pragnienie i dostarcza wielu korzyści. Delikatny i słodkawy smak jest z łatwością akceptowany przez dzieci! Łapmy za żółtego brata czerwonej buraczanej siostry czyli sok z kiszonego buraka i bądźmy zdrowi. Siejmy ferment!