Chleb z czarnuszką na zakwasie

Z czarnuszką spotkałem się ładnych parę lat temu. Od tej pory na stałe zajmuje jedno z pierwszych miejsc w mojej kuchni. Przyprawa dobrze komponuje się z innymi przyprawami. Idealna do pieczywa, ciekawa z burakiem czy chrupiąca ze świeżym pomidorem. Do naszego chleba na zakwasie uwielbiam dodawać czarnuszki. Żytni chleb z czarnuszką na zakwasie to poezja zapachu i smaku. Smaku, który się zmienia wraz z każdym dniem na coraz to bardziej wytrawny .

chleb z czarnuszką
Czarnuszka – „złota” przyprawa.

Czarnuszka to wyjątkowa przyprawa, którą z pewnością warto mieć w swej kuchni. Ciekawe przepisy na dania z takim dodatkiem sprawiają, iż korzystanie z niej staje się prostym i przyjemnym zadaniem dla każdego z nas. Nasze codzienne menu może się stać znacznie bardziej urozmaicone. Własny chleb z czarnuszką na zakwasie doda naszemu codziennemu nawykowi jedzenia pieczywa egzotyki oraz zaostrzy smak. Przyprawa ta ma rewelacyjny wpływ nie tylko na smak naszych potraw. Wpływa ona na nasze zdrowie, zatem włączenie jej do diety może stać się cennym wsparciem dla każdego.

Naturalny chleb z czarnuszką na zakwasie
Ekologiczny chleb z czarnuszką na zakwasie

Przyprawa ceniona już od wieków

Jak ta niewielka przyprawa wpływa na ogólny stan naszego zdrowia?
Wiadomo, że czarnuszka to rewelacyjne źródło wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Dzięki temu w naturalny sposób zwiększa się odporność organizmu. Skuteczna ochrona przed wirusami i bakteriami, wsparcie w walce ze stanami zapalnymi oraz infekcjami grzybicznymi – oto powody, dla których warto sięgać po chleb z czarnuszką na zakwasie. Przyprawa ta może pomagać alergikom oraz tym, którzy walczą z depresją. Może zająć też ważne miejsce w menu osób borykających się z cukrzycą. Zdrowa dieta z taką przyprawą będzie też cennym wsparciem dla osób mających problemy ze skórą, np. z trądzikiem lub atopowym zapaleniem skóry. Powodów, dla których warto sięgać po ten dodatek, jest zatem wiele. Im wcześniej nauczymy się korzystać z niezwykłych właściwości czarnuszki, tym lepiej dla nas.

Ekologiczny chleb z czarnuszką
Chleb z czarnuszką

Chleb z czarnuszką na zakwasie zawiera dzięki tym szczególnej przyprawie m.in.:

  • cenne kwasy tłuszczowe,
  • fosfolipidy i fitosterole,
  • flawonoidy i saponiny,
  • białka i węglowodany,
  • alkaloidy,
  • witaminy A, E, B1, B3, B6,
  • biotynę.
Ciasto chlebowe w formach
Wyrobione ciasto chlebowe – etap wyrastania przed pieczeniem

Właściwości:

  • działa ochronnie na błonę śluzową żołądka,
  • osłania wątrobę i nerki,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • pomaga walczyć z nadciśnieniem,
  • wpływa kojąco na układ nerwowy,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • ma działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze.

Warto dodawać tą przyprawę do codziennych potraw. Naturalny chleb z czarnuszką na zakwasie świetnie spełnia rolę sytego posiłku (mąka przemiał 2000) i oryginalnego, a przede wszystkim zdrowego smaku 🙂
Zapoznaj się również z mocą soku z kiszonego buraka Zakwas z buraka